Winkelcentrum Grote Beer Te Hoorn

Winkelcentrum Grote Beer te Hoorn

Winkelcentrum Grote Beer in Hoorn wordt nog dit jaar compleet gerenoveerd en uitgebreid. Er komt een nieuwe Aldi, de Dekamarkt wordt vernieuwd en groter, er komen rolpaden en een lift voor mensen met een booster. Het complex krijgt een derde entree aan de noordkant en ruim dertig extra parkeerplaatsen. Het winkelcentrum in de Grote Waal is eind jaren zeventig neergezet.

Tien jaar

later werd het al eens opgeknapt en uitgebreid. „De Grote Beer is op palen gebouwd en had aanvankelijk parkeerruimte op de begane grond. Maar die overdekte parkeerruimte werd een plek die mensen als sociaal onveilig ervoeren’’, vertelt Erik Droog van Rietvink Architecten. Eigenaar Onro BV van het winkelcentrum heeft Rietvink ingeschakeld voor de facelift. „De vormgeving van de Grote Beer is gedateerd. Ook kloppen de formaten van de winkels niet meer”, zegt directeur Ton Vlaar van Onro BV. Tien jaar „We zijn al tien jaar bezig met het plan om de Grote Beer te moderniseren”, vertelt Vlaar. „Nu is het plan gereed en gaan we over tot de uitvoering. We hebben al een vergunning van de gemeente. Het is de bedoeling dat we in december helemaal klaar zijn. Het heeft zo lang geduurd, omdat dit plan moest ’groeien’ bij de winkelpartijen.” Ook de betonconstructie maakt aanpassingen aan het gebouw niet eenvoudig.

Als eerste verdwijnt nu asbest van kolommen in de Bristol-winkel. Aan de kant van de Weel start in maart het heiwerk voor de uitbreiding en het aanbrengen van een compleet nieuwe gevel met veel ramen. Aan de kant van de Poolster gaan de bouwvakkers de bestaande gevel inpakken met strekmetalen platen. Installateurs brengen verlichting aan in de overdekte buitenplek langs de Poolster om hangjongeren te weren.

Langs de Poolster komt Aldi nieuw in de Grote Beer, in een winkelruimte van 1300 vierkante meter. De Dekamarkt op de eerste verdieping wordt uitgebreid tot 2100 vierkante meter en is straks compleet omgedraaid. „ De kassa’s komen langs de ramen bij de Weel”, legt Vlaar uit.

De wandelpassage in het winkelcentrum wordt smaller om meer winkelruimte te creëren. De twee bestaande rolpaden verdwijnen. „Er komen twee nieuwe rolpaden in de passage dichter bij de entree langs de Weel. Ook komt daar een lift voor boosters. Want boosters op de rolpaden geeft veel gedoe.”

Vlaar is blij dat alle bestaande winkels willen blijven zitten. „Wij geloven dat we straks een nieuw, modern winkelcentrum hebben. Daar steken wij grof geld in”, aldus Vlaar. Hij erkent dat de komst van Aldi essentieel is om extra klanten te trekken.

„Aldi, maar ook Dekamarkt, investeert veel geld in hun nieuwe winkel hier. Samen met Kruidvat en Bristol vormen Aldi en Dekamarkt onze financiële basis. Wat ook meespeelt, is dat de gemeente en Intermaris flink investeren om de wijk op te knappen. Wij geloven dat de Grote Waal weer een mooie wijk wordt.”

Heddes

Als hoofdaannemer voor de Grote Beer is Heddes uit Hoorn aangetrokken. Ook de installateurs – Lenting, Beerepoot en Schermer – komen uit de buurt. De voorkant langs de Weel wordt de komende maanden als eerste aangepakt. „Het winkelcentrum blijft gewoon open”, benadrukt Vlaar. „Bij de slager en Kruidvat komt tijdelijk een knip in de Grote Beer voor de werkzaamheden. We gaan duurzamer te werk. Er komt led-verlichting. De roltrappen worden energiezuiniger doordat ze stilstaan als er niemand op staat. En de entree bij de Poolster wordt een draaideur, vanwege de koude wind vanaf het IJsselmeer.”

Kleedkamers

Voor het buurthuis in het gebouw wordt een ruimte verplaatst. Voor de gemeentelijke sporthal laat Onro nieuwe kleedkamers maken. Vlaar: „We zoeken nog winkeliers voor enkele nieuwe ruimten van 300, 100, ruim 70 en ruim 50 vierkante meter. Wij zijn niet bang dat we daarvoor geen gegadigden krijgen.”
Poolster-bewoners hebben ook nog een wens. Zij willen hun loopbrug naar de Dekamarkt behouden. „Dat kan ook. Want voor de aanvoer van de Aldi is de brug geen probleem”, zegt Vlaar. „Alleen is dit aan de gemeente, want die is eigenaar van de brug.” Hoorn moet nog besluiten of de brug blijft of verdwijnt.

Zoeken