Projectomschrijving

Het Citroëngebouw werd in 1930 ontworpen door Jan Wils en deed oorspronkelijk dienst als garage, magazijn, kantoor en showroom voor Citroën. Wils maakte eerder ook het ontwerp voor het naastgelegen stadion voor de Olympische Spelen van 1928. In 1959 ontwierp hij aan de overzijde een tweede gebouw voor Citroën, het Noordgebouw.

Beide gebouwen, het tussengelegen plein en het stadion vormen een uniek stedenbouwkundig ensemble. Het bestaande Citroëngebouw Zuid wordt gekenmerkt door een bloksgewijze opbouw, witte gevels en afgeronde hoeken. Bij de renovatie wordt de oorspronkelijke, verfijnde detaillering van de gevels hersteld. Na uitgebreid onderzoek is er voor gekozen de gemetselde gevels te keimen. De verticale accenten uit de modernistische compositie van Wils worden opnieuw teruggebracht in belettering met de nieuwe merknaam.

Een groot deel van de oorspronkelijke werkplaats wordt gesloopt en opnieuw opgetrokken. Onder dit deel wordt een parkeergarage gerealiseerd. Het hart van het complex wordt gevormd door een wintertuin onder een oorspronkelijke glazen overkapping. De vroegere showroom en de grotendeels opnieuw opgetrokken werkplaats worden in materiaal- en kleurgebruik herkenbaar gemaakt. De nieuwe ingrepen zullen in maatverhouding en schaal harmonieus aansluiten op de architectuur van Wils. Enkel in kleur en materiaal vindt nuancering plaats, waardoor voor de goede kijker het verschil tussen oud en nieuw zichtbaar blijft.

Project details

Locatie: Amsterdam
Oplevering: Augustus 2018
Opdrachtgever: Van Galen Klimaattechniek
Architect: Bierman Henket Architecten
Adviseur: Techniplan Adviseurs
BVO: 15.000 m²
Bouwkundige aannemer: 
Lokhorst
Website: http://www.theolympic.amsterdam/

Zoeken